Basic Surgical Skills cursus Nederlandse Vereniging voor Heelkunde

Afgelopen week was het weer zover en kwam een grote groep AIOS bijeen in Papendal voor het CASH 1.2 (Cursorisch onderwijs AioS Heelkunde) programma van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Deze keer werden de deelnemers in twee groepen gesplitst en was er nóg meer ruimte voor individuele begeleiding.

In twee uur leerden de AIOS Heelkunde en vooropleiding assistenten van de Plastische Chirurgie, Orthopedie en Urologie o.a. een drain fixeren, een peeshechting maken, oefenden zij met de boven- en onderhandse glijknoop, de chirurgische knoop, de katrol (pulley)hechting en de Allgöwer hechting.

Het startniveau van de deelnemers liep zoals altijd weer erg uiteen, wat het voor onze docenten extra uitdagend maakte. Zoals altijd steken wij onze cursussen erg praktisch in: kijken en nabootsen! Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de gegeven tijd en naar hartenlust gesneden en gehecht.

Om de technieken écht in de vingers te krijgen moeten de AIOS natuurlijk vooral veel blijven herhalen. Zoals voor veel disciplines binnen de geneeskunde geldt zeker voor de basis chirurgische vaardigheden: oefenen, oefenen, oefenen!

Allen hartelijk dank voor jullie enthousiaste deelname, NVvH voor de opdracht, B.E.N.G. voor de organisatie en ons docententeam voor de inzet! Tot in maart!