De doorlopende intracutane hechttechniek

Bij doorlopend intracutaan hechten, sluit je de huid door horizontaal in de dermis te hechten, zie onderstaande afbeelding. Deze techniek gebruik je in principe niet bij traumatische (vuile) wonden, maar wanneer je een steriele wond hebt gecreëerd, bijvoorbeeld als je een naevus hebt geëxcideerd.

Intracutane hechttechniek

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn verschillende manieren om te starten met dit type hechting. In de video wordt getoond hoe je de knoop kunt begraven onder de huid, aan het begin en einde van de hechting. Gebruik hiervoor een (snel) oplosbare hechtdraad (mono- of multifilament). In de schematische weergave en in de video is te zien hoe de knopen buiten de huid worden gelegd. Beide opties zijn goed. Als hechtdraad kun je zowel een oplosbare als niet-oplosbare draad gebruiken. Voor beide geldt; gebruik in de meeste gevallen een draaddikte 4-0 of 3-0. Kijk ook bij het theoretische deel over het verschil in hechtmateriaal.

TIP: Zorg dat je ongeveer 2/3 van je naald door de dermis heen haalt en plaats de punt van je naald 1 mm terug t.o.v. de uitsteekplaats van de laatste steek.
Hierdoor zorg je voor een gelijke spanningsverdeling op de huid en komt de huid weer op de juiste manier tegen elkaar aan te liggen.

Intracutane hechting