Onze docenten aan het woord

EduStitch werkt samen met ervaren, enthousiaste en vakkundige docenten.
Zij zijn chirurg, gynaecoloog of verloskundearts, al dan niet in opleiding en altijd actief in het werkveld. Lees hier over de drive van enkele van onze docenten en wat zij belangrijk vinden aan het bijdragen aan onze klassikale, geaccrediteerde cursussen.

 

dr. Sam Schoenmakers M.D. – gynaecoloog – Erasmus MC

“EduStitch is een professionele organisatie die structureel voorziet in het bijhouden en updaten van de kennis omtrent het hechten van een episiotomie. Het goed chirurgisch herstellen en hechten van een episiotomie danwel een ruptuur direct na een bevalling is essentieel voor het verdere leven van de zojuist bevallen vrouw. Daarom wordt dit tijdens de geaccrediteerde cursus ‘Herkennen en herstellen van baringsletsel’ uitvoerig behandeld en ook meteen in de praktijk geoefend (op een varkenspreparaat). Deze cursus is geschikt voor beginnende én ervaren verloskundigen en ook voor beginnende A(N)IOS gynaecologie’. Wij hebben een goede, informatieve e-learning gemaakt als voorbereiding op deze cursus. Deze e-learning is opgebouwd met een juiste anatomische ondersteuning en blijft ook na de klassikale cursus nog enige tijd inzichtelijk. Dit zorgt ervoor dat cursisten hun kennis kunnen bijspijkeren en refreshen.”


NB.
Sam komt uitgebreid aan het woord in de documentaire ‘De wereld van Eva‘ van Eva Jinek die te zien is bij Videoland. Deze serie behandelt intieme zaken rondom het moederschap waar veelal taboes op rusten. EduStitch wordt in aflevering 1 in beeld gebracht als de partij waar verloskundigen terecht kunnen om goed en kundig te leren hechten waar ze deze kennis en kunde in de opleiding vaak missen.

 


drs. Vera Hillemans – ANIOS Chirurgie – Rijnstate
“Bij EduStitch focussen we op het ontwikkelen van de hechtvaardigheden. Naast veel hands-on oefenen, is er tijdens de cursus ook tijd voor het uitbreiden van de theoretische kennis over verschillende soorten wonden en manieren om deze te behandelen. Door de combinatie van theorie en praktijk, gaan de deelnemers altijd enthousiast en met een goed gevulde rugzak aan kennis en praktische tips weer de deur uit. Waardoor ze er op de werkvloer meteen mee aan de slag kunnen. Geen cursus ziet er precies hetzelfde uit, omdat we proberen aan te sluiten op het niveau van de aanwezige deelnemers, dit maakt het voor ons als docent en voor alle deelnemers steeds weer een ontzettend leuke en leerzame avond!”

 

 

 


dr. Mandala Leliveld – staflid Traumachirurgie UZ Leuven
“De cursussen van EduStitch zijn waardevol voor medische professionals die hun hechtvaardigheden willen verbeteren. De gestructureerde opbouw begint met de basisprincipes van het hechten en evolueert naar verschillende hechttechnieken op speciaal ontwikkeld oefenmateriaal en aansluitend op dierlijk materiaal. De nadruk ligt op nauwkeurigheid, spanning en symmetrie van de hechtingen, evenals het minimaliseren van weefselbeschadiging. Geavanceerde modules bieden deelnemers de mogelijkheid om complexe wondsluitingen en specifieke procedures te leren. Door de feedback en evaluaties van ervaren docenten kunnen ze vertrouwen opbouwen en hun vaardigheden verbeteren. De cursussen van EduStitch stimuleren medische professionals om hun expertise en precisie in hechttechnieken te vergroten, wat resulteert in verbeterde zorg voor hun patiënten.”

 

 

 

 



drs. Willem Bökkerink – chirurg i.o. – Ziekenhuis Gelderse Vallei
“Met veel plezier geef ik namens EduStitch Basic Surgical Skills trainingen. Ik heb in mijn eigen opleiding tot chirurg ervaren hoe belangrijk training is. Met name de manier waarop je kennis overbrengt met aandacht voor het hoe en waarom draagt bij aan het succes. Bij EduStitch worden de trainingen heel goed voorbereid en georganiseerd, waardoor zorgprofessionals met een verschillende achtergrond, opleidingsniveau, ervaring en leeftijd ieder een sprong kunnen maken in hun chirurgische skills.
Voor de beginner is de stapsgewijze en duidelijke opbouw met e-learning, presentaties, filmpjes en de hands-on training fantastisch. Maar ook de meer ervaren zorgverleners die hun basis chirurgische vaardigheden een boost willen geven, gaan na een training altijd tevreden terug de praktijk in.”

 

 


drs. Britt Oomen – verloskundearts – ETZ Tilburg, voorzitter van de VVAN (Vereniging VerloskundeArtsen Nederland) en mede-ontwikkelaar van de e-learning ‘Herkennen en hechten van Perineum letsel’ van EduStitch
“Naast mijn klinische werk als verloskundearts zet ik mij sinds 2021 in als docent bij Edustitch. Ik geloof er in dat kennis het meeste waard is als je het deelt én ik vind het ontzettend leuk om onderwijs te geven.
Edustitch biedt een hechtcursus aan speciaal voor verloskundigen en beginnende A(N)IOS gynaecologie: Herkennen en herstellen van baringsletsel. Deze cursus is ontzettend belangrijk omdat we in de praktijk horen (en zien) dat dit onderdeel van de geboortezorg onderbelicht wordt tijdens de basisopleiding. Dit zorgt voor veel onzekerheid en verminderde kwaliteit van zorg. Terwijl maar liefst 2 op de 3 vrouwen enige vorm van baringsletsel oploopt tijdens haar bevalling! Naast de jonge verloskundigen en A(N)IOS gynaecologie geven ook (zeer) ervaren verloskundigen aan veel baat te hebben bij deze cursus. Zij ervaren deze avond vaak als een zeer nuttige nascholing om weer helemaal up-to-date te zijn over de laatste ontwikkelingen op dit gebied en ook om weer eens begeleid te oefenen met hechten; iets waar zij in hun dagelijkse werk weinig feedback over krijgen.

De cursus bestaat uit een onderdeel theorie; terug naar de anatomie. Zoals o.a. waar lopen precies welke spieren in de bekkenbodem? Hoe beoordeel en classificeer je een ruptuur? Welk weefsel moet je wel of juist beter niet hechten? Welk hechtmateriaal kun je het best gebruiken? Hoe gebruik je je instrumenten op de juiste manier? Daarna gaan we over op het praktijkdeel waarbij we met veel persoonlijke aandacht elke cursist begeleiden in oefenen met hechten en knopen.

Als docent ervaar ik elke cursus opnieuw dat alle cursisten nadien met meer zelfvertrouwen de deur uitlopen: met meer kennis, veel praktische tips om op terug te vallen en betere skills. Dit is belangrijk voor de verloskundigen en beginnende A(N)IOS gynaecologie zelf, maar zeker ook voor alle barende vrouwen die zij in de toekomst mogen begeleiden.”


dr. Hans-Christiaan van der Wal, chirurg – Bergman Clinics

“Sinds 2022 zet ik mij als docent in voor EduStitch, zowel voor de Basic Surgical Skills cursus die door het hele land worden verzorgd als tijdens de CASH 1.2 cursussen die EduStitch namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde tweejaarlijks verzorgt. De cursussen zijn goed opgebouwd en doorspekt met praktijkoefeningen. De nadruk wordt gelegd op het aanleren van de basisvaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen hechten. Er wordt ook uitdrukkelijk stilgestaan bij diverse casussen waarbij je een wond juist níet moet hechten en bij alternatieve manieren om een wond te sluiten.

Ook is er uitgebreid aandacht voor de achtergrond, zoals de veelheid aan hechtmateriaal en instrumentarium en de keuzes die je daarin maakt en het waarom. Het grootste deel van de cursus is echter echt ‘hands-on’ en dat is essentieel, want je leert het uiteindelijk pas goed als je het vaak en veel oefent!

Ik merk dat veel cursisten, ook diegenen die al ervaren zijn, de cursus als heel nuttig ervaren. Dat zien we ook terug in de evaluaties die ze na afloop invullen. Voor sommigen is de EduStitch cursus echt een manier om de basis te leggen, voor anderen om de puntjes op de i te zetten.

Ik vind het docentschap ontzettend leuk en hou ervan mijn kennis over te brengen en anderen de fijne kneepjes van het vak te leren. Het is fijn te merken dat wij kunnen bijdragen aan het verfijnen van deze noodzakelijke skills. Niet alleen voor o.a. de verpleegkundig specialisten, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, doktersassistenten en physician assistants die de cursus volgen, maar natuurlijk vooral voor al hun toekomstige patiënten!”