Onze docenten aan het woord

EduStitch werkt samen met ervaren, enthousiaste en vakkundige docenten.
Zij zijn chirurg, gynaecoloog of verloskundearts, al dan niet in opleiding en altijd actief in het werkveld. Lees hier over de drive van enkele van onze docenten en wat zij belangrijk vinden aan het bijdragen aan onze klassikale, geaccrediteerde cursussen.

 

dr. Sam Schoenmakers M.D. – gynaecoloog – Erasmus MC

“EduStitch is een professionele organisatie die structureel voorziet in het bijhouden en updaten van de kennis omtrent het hechten van een episiotomie. Het goed chirurgisch herstellen en hechten van een episiotomie danwel een ruptuur direct na een bevalling is essentieel voor het verdere leven van de zojuist bevallen vrouw. Daarom wordt dit tijdens de geaccrediteerde cursus ‘Herkennen en herstellen van baringsletsel’ uitvoerig behandeld en ook meteen in de praktijk geoefend (op een varkenspreparaat). Deze cursus is geschikt voor beginnende én ervaren verloskundigen en ook voor beginnende A(N)IOS gynaecologie’. Wij hebben een goede, informatieve e-learning gemaakt als voorbereiding op deze cursus. Deze e-learning is opgebouwd met een juiste anatomische ondersteuning en blijft ook na de klassikale cursus nog enige tijd inzichtelijk. Dit zorgt ervoor dat cursisten hun kennis kunnen bijspijkeren en refreshen.”


NB.
Sam komt uitgebreid aan het woord in de documentaire ‘De wereld van Eva‘ van Eva Jinek die te zien is bij Videoland. Deze serie behandelt intieme zaken rondom het moederschap waar veelal taboes op rusten. EduStitch wordt in aflevering 1 in beeld gebracht als de partij waar verloskundigen terecht kunnen om goed en kundig te leren hechten waar ze deze kennis en kunde in de opleiding vaak missen.


drs. Mirte Sprengers – Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde + Docent Verloskunde Amsterdam


“Het herkennen en herstellen van perineumletsel is ontzettend belangrijk in de verloskunde. In de praktijk genoeg oefening krijgen en je skills onderhouden is alleen knap lastig. Spannend ook, want leren doe het je best in een veilige omgeving waar je vragen kunt stellen en er geen stress of druk is. De cursus ‘Herkennen en Herstellen van Baringsletsel’ is een erg goede cursus om je skills een boost te geven, op welk niveau je ook zit. De uitgebreide e-learning die je vooraf moet doorlopen frist je kennis alvast op en staat bol van tips en adviezen. Doordat de theorie dan al behandeld is, focussen we ons tijdens de cursusavond op de praktijk. Door na afloop thuis te blijven oefenen op de EduStitch hechtpad kun je je de geleerde technieken echt eigen maken. Oefening baart immers kunst.”

“Op welk niveau je ook zit; door persoonlijke aandacht en tips & tricks valt er altijd veel te leren tijdens de cursus. Met name het oefenen op het varkenspreparaat is heel realistisch en daardoor enorm waardevol. Ik kan met recht zeggen dat het volgen van deze cursus tot op heden voor niemand een overbodige luxe is gebleken.”


drs. Bart Lambert – orthopedisch chirurg i.o. – UMCG Groningen

Namens EduStitch geef ik met veel plezier de Basic Surgical Skills cursus. Doordat de meeste theoretische leerstof al tijdens de voorbereiding aan bod komt in de uitgebreide e-learning, kunnen we tijdens de cursusavond zelf de nadruk zo veel mogelijk leggen op het leren hechten in de praktijk.

Er is altijd de mogelijkheid om individuele leerdoelen te behandelen, of dat gaat om verschillende hechttechnieken, manueel knopen, verdoven of het nemen van een biopt. Vanuit mijn opleiding tot orthopedisch chirurg weet ik dat het belangrijk is om de basis van de chirurgische vaardigheden in een vroeg stadium te leren. Zodat je dit daarna in de dagelijkse praktijk verder kunt ontwikkelen. Door de kleine groepjes is er de mogelijkheid alle deelnemers persoonlijke begeleiding te geven passend bij ieders individuele niveau. Zowel starters al zeer ervaren professionals gaan altijd tevreden weer naar huis.


drs. Thamar Koudstaal – gynaecoloog – Ellesie vrouwenkliniek & Franciscus Gasthuis & Vlietland

Elke professional in de geboortezorg moet goed kunnen hechten en baringsletsel goed leren herkennen. Tijdens de opleiding tot verloskundige of als ANIOS gynaecologie is alleen er niet altijd voldoende ervaring opgedaan. Voor het herstel van de vrouw is het essentieel dat er goed en kundig gehecht wordt en dat er geen letsel gemist wordt. Voor bij een eventuele volgende baring, maar ook om problemen op seksueel gebied te voorkomen.

Daarom is het goed te zien dat veel geboortezorgverleners zich laten bijscholen door EduStitch. Iedereen moet vooraf de e-learning ‘perineumletsel’ bestuderen en de toetsvragen maken. Zo houden we tijdens de cursusavond voldoende tijd over om het geleerde in de praktijk te brengen. De hechtervaring van de deelnemers tijdens de klassikale cursus is divers, van verloskundestudent tot 20 jaar werkzaam in eigen praktijk. Dat maakt het extra dynamisch en leerzaam. De een zoekt echt houvast, de ander wil vooral de puntjes op de i zetten en de kennis opfrissen.

Ik geef les voor EduStitch omdat ik het leuk en interessant vind om mijn kennis te delen en veel vragen te krijgen. Daar leer je zelf ook van. Met mijn passie voor de obstetrie is het geven van de cursus ‘herkennen en herstellen van baringsletsel’ perfect voor mij.


drs. Vera Hillemans – ANIOS Chirurgie – Rijnstate
“Bij EduStitch focussen we op het ontwikkelen van de hechtvaardigheden. Naast veel hands-on oefenen, is er tijdens de cursus ook tijd voor het uitbreiden van de theoretische kennis over verschillende soorten wonden en manieren om deze te behandelen. Door de combinatie van theorie en praktijk, gaan de deelnemers altijd enthousiast en met een goed gevulde rugzak aan kennis en praktische tips weer de deur uit. Waardoor ze er op de werkvloer meteen mee aan de slag kunnen. Geen cursus ziet er precies hetzelfde uit, omdat we proberen aan te sluiten op het niveau van de aanwezige deelnemers, dit maakt het voor ons als docent en voor alle deelnemers steeds weer een ontzettend leuke en leerzame avond!”

 


dr. Mandala Leliveld – staflid Traumachirurgie UZ Leuven
“De cursussen van EduStitch zijn waardevol voor medische professionals die hun hechtvaardigheden willen verbeteren. De gestructureerde opbouw begint met de basisprincipes van het hechten en evolueert naar verschillende hechttechnieken op speciaal ontwikkeld oefenmateriaal en aansluitend op dierlijk materiaal. De nadruk ligt op nauwkeurigheid, spanning en symmetrie van de hechtingen, evenals het minimaliseren van weefselbeschadiging. Geavanceerde modules bieden deelnemers de mogelijkheid om complexe wondsluitingen en specifieke procedures te leren. Door de feedback en evaluaties van ervaren docenten kunnen ze vertrouwen opbouwen en hun vaardigheden verbeteren. De cursussen van EduStitch stimuleren medische professionals om hun expertise en precisie in hechttechnieken te vergroten, wat resulteert in verbeterde zorg voor hun patiënten.”

 


drs. Willem Bökkerink – chirurg i.o. – Ziekenhuis Gelderse Vallei
“Met veel plezier geef ik namens EduStitch Basic Surgical Skills trainingen. Ik heb in mijn eigen opleiding tot chirurg ervaren hoe belangrijk training is. Met name de manier waarop je kennis overbrengt met aandacht voor het hoe en waarom draagt bij aan het succes. Bij EduStitch worden de trainingen heel goed voorbereid en georganiseerd, waardoor zorgprofessionals met een verschillende achtergrond, opleidingsniveau, ervaring en leeftijd ieder een sprong kunnen maken in hun chirurgische skills.
Voor de beginner is de stapsgewijze en duidelijke opbouw met e-learning, presentaties, filmpjes en de hands-on training fantastisch. Maar ook de meer ervaren zorgverleners die hun basis chirurgische vaardigheden een boost willen geven, gaan na een training altijd tevreden terug de praktijk in.”

 


drs. Britt Oomen – verloskundearts – ETZ Tilburg, voorzitter van de VVAN (Vereniging VerloskundeArtsen Nederland) en mede-ontwikkelaar van de e-learning ‘Herkennen en hechten van Perineum letsel’ van EduStitch
“Naast mijn klinische werk als verloskundearts zet ik mij sinds 2021 in als docent bij Edustitch. Ik geloof er in dat kennis het meeste waard is als je het deelt én ik vind het ontzettend leuk om onderwijs te geven.
Edustitch biedt een hechtcursus aan speciaal voor verloskundigen en beginnende A(N)IOS gynaecologie: Herkennen en herstellen van baringsletsel. Deze cursus is ontzettend belangrijk omdat we in de praktijk horen (en zien) dat dit onderdeel van de geboortezorg onderbelicht wordt tijdens de basisopleiding. Dit zorgt voor veel onzekerheid en verminderde kwaliteit van zorg. Terwijl maar liefst 2 op de 3 vrouwen enige vorm van baringsletsel oploopt tijdens haar bevalling! Naast de jonge verloskundigen en A(N)IOS gynaecologie geven ook (zeer) ervaren verloskundigen aan veel baat te hebben bij deze cursus. Zij ervaren deze avond vaak als een zeer nuttige nascholing om weer helemaal up-to-date te zijn over de laatste ontwikkelingen op dit gebied en ook om weer eens begeleid te oefenen met hechten; iets waar zij in hun dagelijkse werk weinig feedback over krijgen.

De cursus bestaat uit een onderdeel theorie; terug naar de anatomie. Zoals o.a. waar lopen precies welke spieren in de bekkenbodem? Hoe beoordeel en classificeer je een ruptuur? Welk weefsel moet je wel of juist beter niet hechten? Welk hechtmateriaal kun je het best gebruiken? Hoe gebruik je je instrumenten op de juiste manier? Daarna gaan we over op het praktijkdeel waarbij we met veel persoonlijke aandacht elke cursist begeleiden in oefenen met hechten en knopen.

Als docent ervaar ik elke cursus opnieuw dat alle cursisten nadien met meer zelfvertrouwen de deur uitlopen: met meer kennis, veel praktische tips om op terug te vallen en betere skills. Dit is belangrijk voor de verloskundigen en beginnende A(N)IOS gynaecologie zelf, maar zeker ook voor alle barende vrouwen die zij in de toekomst mogen begeleiden.”


dr. Hans-Christiaan van der Wal, chirurg – Bergman Clinics

“Sinds 2022 zet ik mij als docent in voor EduStitch, zowel voor de Basic Surgical Skills cursus die door het hele land worden verzorgd als tijdens de CASH 1.2 cursussen die EduStitch namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde tweejaarlijks verzorgt. De cursussen zijn goed opgebouwd en doorspekt met praktijkoefeningen. De nadruk wordt gelegd op het aanleren van de basisvaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen hechten. Er wordt ook uitdrukkelijk stilgestaan bij diverse casussen waarbij je een wond juist níet moet hechten en bij alternatieve manieren om een wond te sluiten.

Ook is er uitgebreid aandacht voor de achtergrond, zoals de veelheid aan hechtmateriaal en instrumentarium en de keuzes die je daarin maakt en het waarom. Het grootste deel van de cursus is echter echt ‘hands-on’ en dat is essentieel, want je leert het uiteindelijk pas goed als je het vaak en veel oefent!

Ik merk dat veel cursisten, ook diegenen die al ervaren zijn, de cursus als heel nuttig ervaren. Dat zien we ook terug in de evaluaties die ze na afloop invullen. Voor sommigen is de EduStitch cursus echt een manier om de basis te leggen, voor anderen om de puntjes op de i te zetten.

Ik vind het docentschap ontzettend leuk en hou ervan mijn kennis over te brengen en anderen de fijne kneepjes van het vak te leren. Het is fijn te merken dat wij kunnen bijdragen aan het verfijnen van deze noodzakelijke skills. Niet alleen voor o.a. de verpleegkundig specialisten, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, doktersassistenten en physician assistants die de cursus volgen, maar natuurlijk vooral voor al hun toekomstige patiënten!”

 


drs. Lotte Stoffels – arts Internationale Gezondheid en Tropengeneeskunde i.o. Isala Ziekenhuis

“Binnen de gynaecologie en chirurgie heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in de kunst van het hechten.

Naast mijn passie voor de tropengeneeskunde haal ik ook veel voldoening uit het geven van onderwijs. De cursus van EduStitch richt zich op het bijbrengen van praktische hechttechnieken die essentieel zijn voor jou als zorgverlener.

Van het beheersen van basishechtingen tot het verkennen van geavanceerde technieken: tijdens de cursus zullen we samenwerken om jullie vaardigheden te verfijnen en het zelfvertrouwen te vergroten. De focus ligt niet alleen op theoretische kennis, maar vooral ook op hands-on oefeningen om ieders bekwaamheid verder te ontwikkelen.”

EduStitch: Innovatief familiebedrijf in medisch onderwijs

Edustitch verbetert hechtskills met methode en materiaal In de dynamische medische wereld is de juiste [...]

Workshop kleine chirurgische verrichtingen tijdens Eerstelijnssymposium

Onlangs vond in Brabant de tweede editie van het Eerstelijnssymposium plaats: het symposium voor de [...]

CASH 1.2 Operatieve technieken en de OK

In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde verzorgden wij afgelopen week weer de Basic [...]

‘Die hechtcursus verzorgen we zelf wel’

Jullie hebben zelf genoeg professionals in huis om een interne hechtcursus te verzorgen. Die hechtcursus [...]

Sponsoring Nationaal Coassistenten Congres 2024

Komend weekend vindt in Egmond aan Zee het tweejaarlijks Nationaal Coassistenten Congres (NCC) plaats. Het [...]

Onze docenten aan het woord

EduStitch werkt samen met ervaren, enthousiaste en vakkundige docenten. Zij zijn chirurg, gynaecoloog of verloskundearts, [...]

Basic Surgical Skills cursus Nederlandse Vereniging voor Heelkunde

Afgelopen week was het weer zover en kwam een grote groep AIOS bijeen in Papendal [...]

Dankzij WRKLAB076 op tijd klaar voor het nieuwe collegejaar

Sinds mei dit jaar worden onze hechtsets ingepakt door Bredanaars die werkzaam zijn bij WRKLAB076 (Gemeente Breda, afdeling [...]