De mensen achter EduStitch

Hilco Theeuwes – sinds 2017 als traumachirurg verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg – ondervond tijdens zijn studie geneeskunde in Rotterdam dat er te weinig aandacht uitging naar het aanleren van de basisvaardigheden van het hechten. Hilco werd vanwege zijn chirurgische ambities en enthousiasme, door de faculteit in Rotterdam gevraagd een uitgebreide hechtcursus op te zetten voor beginnende coassistenten onder supervisie van Prof. Johan Lange. Tijdens deze hechtcursussen op het SkillsPlaza van het Erasmus MC werd het idee geboren om beter cursusmateriaal te ontwikkelen dan wat er al bestond. Vele experimenten later waren er twee soorten hechtpads ontwikkeld en een hoop lesmateriaal. In de jaren die volgden zijn deze lesmaterialen veelvuldig getest binnen het Erasmus MC en doorontwikkeld.

Education before the job
Na deze beproeving besloten Hilco en zijn studiegenoot Jan-Willem Potters (inmiddels anesthesist in Medisch Spectrum Twente) in 2009 de v.o.f. EduStitch op te richten. Niet veel later werden de complete hechtsets op de markt gebracht waarin je nu naast een hechtpad, instrumenten en het zakkaartje ook een e-learning vindt. Het doel: zorgen voor een betere voorbereiding op de praktijk voor alle beginnende medisch professionals: Education before the job!

Versterking
De vraag naar de EduStitch hechtsets met online cursus nam in sneltrein vaart toe. Ook werden er steeds meer klassikale cursussen gegeven door EduStitch. Jan-Willem zijn plaats binnen de v.o.f. werd overgenomen door Quinta Post-Theeuwes (de zus van Hilco). Zij zorgde met haar jarenlange ervaring in de marketing en communicatie voor een huisstijl, website met webshop, accreditatie van cursussen, deelname aan congressen en bekendheid in de markt. Sinds 2021 is EduStitch geregistreerd als een B.V.

Lees ook het artikel wat over ons verscheen in Arts en Auto.

Oefen- en lesmateriaal en geaccrediteerde cursussen
Naast studenten maken medische professionals, universiteiten, ziekenhuizen en nascholingscentra al jaren deel uit van onze klantenkring. Zoals het Radboud UMC, Maasstad Ziekenhuis, Vetami, ErasmusMC, Stichting Medische Opleidingen en Stichting KOH en tal van huisartsen- en verloskundigenpraktijken. Zij volgen een e-learning of klassikale cursus, zetten onze hechtpads en lesmateriaal in om anderen de hechtvaardigheden over te brengen of laten ons een in-company training verzorgen. Deze cursussen zijn op maat gemaakt voor professionals binnen diverse beroepsgroepen en leveren accreditatiepunten op voor de herregistratie. Samen zorgen we ervoor dat de kennis en vaardigheid van de zorgverleners toeneemt en accuraat blijft wat leidt tot minder complicaties bij de patiënt.

Nieuwe e-learning voor verloskundigen en A(N)IOS gynaecologie
In 2023 brachten wij de in eigen beheer gemaakte e-learning ‘Perineumletsel’ op de markt. Een e-learning met theorie en veel videomateriaal die uitermate geschikt is voor beginnende A(N)IOS gynaecologie en (PA) klinisch verloskundigen. En zeker ook ter na/bijscholing van de meer ervaren geboortezorg verleners. Zorgverleners voelen zich vaak onzeker door onvoldoende kennis en opleiding. Ze hebben niet voldoende ervaring of training gehad in het correct plaatsen van een episiotomie, het herkennen van sfincterletsel en geen hands-on training gehad voor de toepassing van de beste hechttechniek. De e-learning perineumletsel is zo opgebouwd dat alle belangrijke facetten volgens de laatste (internationale) richtlijnen aan bod komen.

 

Samen zorgen we ervoor dat de kennis en vaardigheid van de zorgverleners toeneemt en accuraat blijft wat leidt tot minder complicaties bij de patiënt.

Fotografie door Kees Beekmans, in opdracht van Arts & Auto.