Vind jouw beroep

Bekijk of jouw beroepsvereniging onze Basic Surgical Skills cursus geaccrediteerd heeft.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De bekkenbodemspieren (preview)

Dit is een preview van de e-learning perineumletsel van EduStitch, om je een idee te geven van wat je kunt verwachten. Het bevat dus slechts een zeer klein onderdeel van de werkelijke e-learning.

 

De bekkenbodemspieren zijn een groep van spieren die zich aan de onderzijde van het bekken bevinden en samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte vormen. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren samen met de banden een dragende en steunende functie voor de buikorganen (de blaas, darmen en bij de vrouw ook de baarmoeder).

De bekkenbodemspieren bestaan uit verschillende spierlagen die met elkaar samenwerken. Dat gebeurt deels zonder dat we het in de gaten hebben maar ook grotendeels door een bewuste controle. De bekkenbodem moet aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar zal ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen, ontlasten, of gemeenschap te hebben. Bij drukverhogende momenten (bv hoesten, tillen) moet de bekkenbodem ervoor zorgen dat de organen op de juiste plaats blijven en dat er geen urine of ontlasting verloren wordt.
De bekkenbodemspieren kunnen beschadigd, verzwakt of te gespannen raken door zwangerschappen en bevallingen.

De meest relevante bekkenbodemspieren in de verloskunde zijn: de musculus bulbospongiosus; musculus transversus perinei, musculus levator ani en anale sficter.

Bekijk in onderstaand plaatje goed waar welke spieren lopen en beeld je bijvoorbeeld eens in welke groepen van de oppervlakkige bekkenbodem spieren er aangedaan worden bij een tweede graads ruptuur van het perineum.